Is scheiden na je vijftigste echt heel anders? JAZEKER!
De afgelopen jaren blijven we nog steeds vaak scheiden: een derde van alle huwelijken eindigt in echtscheiding of een vechtscheiding. Maar de leeftijd, die veranderd. De oudere stellen gaan steeds vaker scheiden. Tegenwoordig is bijna de helft van de scheidingen een stel van boven de vijftig. 25 jaar geleden was dat nog maar een deel van de stellen die boven de 50 ging scheiden. In dit verslag ga ik je wat tips geven als je gaat scheiden na je vijftigste. Het is zo anders dan wanneer je jong bent.
Kinderen de deur uit, je lichaam die ouderdomsverschijnselen begint te vertonen☹
Als je rond de 50 bent, is het meestal zo dat de kinderen net allemaal de deur uit zijn. Je taak als ouder heb je er grotendeels op zitten. Dat kan je een goed gevoel geven, maar ook een stuk leegte. Helemaal als je ook op alle fronten bij jezelf allerlei veranderingen ondervindt van je leeftijd. Zoals Penopauze of Andropauze is een stadium van 'instabiliteit' in het leven van de man, net als bij vrouwen (Menopauze) komt dit voor zo rond de leeftijd van ongeveer veertig à vijftig. Vaak ontstaan er lichamelijke klachten en depressies, in deze periode scheiden de meeste stellen. Je lichaam zegt: je wordt steeds ouder. Een nieuwe levensfase in het huwelijk is begonnen. Maar, gaat dit je goed af met je partner?
Wat zou jou nou nog langer binden?
Heel veel stellen vragen zich tegen hun 50e af wat hen nog samenbindt. De kinderen hebben hun eigen leven en zitten niet meer op jouw advies te wachten. De seksuele spanning die je voelde toen je net getrouwd was, is ook meestal al lang verdwenen. Wellicht leef je nu wel als een soort broer en zus met elkaar, of als hele goede vrienden, maar niet meer als man en vrouw.
Je vraagt je dus wel eens af: gebeuren er binnen ons huwelijk nog wel leuke en spannende dingen?
Om te voorkomen dat je de beste helft van je leven gaat vergooien met een sleur/slecht huwelijk, wordt er vaak voor gekozen om te scheiden. Je wilt immers nog genieten van de tweede fase van je mooie leven. De energie en ambitie spettert er nog van af! Je bent actief en wilt veel plezier maken en nog steeds ontwikkelen. Een saai huwelijk staat dat allemaal in de weg. Dan wordt er gekozen voor een scheiding. Je moet er wel voor zorgen dat je alles goed regelt of geregeld hebt. Doe je dat niet, dan zou je wel eens in de problemen kunnen komen.
Ben je bijna vijftig of 50+ en wil je scheiden: lees dan onderstaande 4 tips eens door
1) Hoe staan je financiën ervoor?
In het huwelijk kent men diverse rechten en plichten. Eén daarvan is de zorgplicht die je voor elkaar hebt als je het huwelijk zou willen beëindigen. Zo moet er bijvoorbeeld indien noodzakelijk, als de partner geen of weinig inkomen heeft partneralimentatie gedurende een aantal jaar worden betaald. Waar leeft de partner dan van als de partneralimentatie is geëindigd, maar de pensioenleeftijd nog niet is bereikt?
2) Hoe staat het met je pensioen?
Veel jonge mensen die willen gaan scheiden hebben vaak weinig ouderdomspensioen opgebouwd. De verdeling daarvan is dan ook dan nog niet relevant. Maar op oudere leeftijd is dat natuurlijk heel wat anders. Je moet alles goed vast leggen, hoe je de opgebouwde pensioenen gaat verdelen. LET OP! Je moet de pensioenfondsen tijdig (bínnen de wettelijke termijn van twee jaar na je scheiding) inlichten. Doe je dat niet op tijd, dan kan het zijn dat je alleen van een AOW inkomen moet leven. Jouw pensioenopbouw kan dan als je pech aan je ex toegewezen worden.
3) Eigen woning, geen hypotheek?
Hebben jullie een eigen woning en zit daar nu overwaarde op? Die zal dan moeten worden verdeeld. Maar hoe ouder je bent, hoe moeilijker het is om een nieuwe hypotheek te verkrijgen. Maak eerst eens een afspraak met de hypotheek adviseur voor het juiste advies, luister niet naar de mensen om je heen met goed bedoelde adviezen!
4) Aanpassen testament
Iets waar je als pasgetrouwd en verliefd stel niet echt mee bezig bent is: “een testament”. Als je die ooit wel samen hebt geregeld via de notaris, dan is het zeker zaak dat je die voor de echtscheiding laat herzien. De notaris kan je het beste vertellen waar je allemaal op moet letten. Maar vergeet dat alsjeblieft niet te doen, je wilt toch immers niet dat je ex jouw erfenis gaat opstrijken.
Yf-Mediationpraktijk
06-54700547